Ekteskapet med Carlota Thorkildsen

Den norske Carlota Thorkildsen (1904–1980) er Willy Brandts første kone. De gifter seg i mai 1941 i Stockholm, omtrent et halvt år etter at deres felles datter Ninja er født. I slutten av 1944 separerer ekteparet seg. Skilsmissen følger i 1948.

Kjærlighetsforhold i Oslo

Etter flere år i Paris arbeider Carlota Thorkildsen i 1930-årene som sekretær på Instituttet for sammenlignende kulturforskning i Oslo. Hun møter den 8 år yngre Willy Brandt for første gang i 1935. Men først fire år senere forelsker begge seg i hverandre. På denne tiden har Brandts mangeårige kjæreste Gertrud Meyer flyttet til USA.

Det nye paret flytter snart sammen i en leilighet i nærheten av Universitetet i Oslo. Den 9. april 1940, da Norge blir okkupert av de tyske stridskreftene, forteller Carlota sin partner at hun venter et barn fra ham.

Vanskelig ekteskap i eksil i Stockholm

Datteren Ninja ser verdens lys i Oslo den 30. oktober 1940. Faren bor på denne tiden i Sverige, dit han flyktet sommeren 1940. Mor og barn kommer etter i midten av mai 1941. I samme måned gifter Carlota og Willy seg på et offentlig kontor i Stockholm. Den lille familiens etternavn er Frahm. Familien bor i den idylliske forstaden Hammarbyhöjden, der det er mange norske flyktninger.

Paret sørger sammen for oppholdet. Mens han arbeider som journalist, jobber hun i pressetjenesten i den norske legasjonen. Materielle bekymringer har de ikke. Men da Willy Brandt forelsker seg i Rut Bergaust i begynnelsen av 1944, faller ekteskapet i en dyp krise. I månedsvis går det frem og tilbake, flere ganger flytter han ut av deres felles leilighet og inn igjen. Først ved årsskiftet 1945/46 er separasjonen endelig.

Skilsmisse uten nag

Willy og Carlota, som blir skilt i 1948, går fra hverandre uten vedvarende nag. Hun støtter at han holder nær kontakt med datteren sin, som i 1950-årene kommer til Berlin i flere uker nesten hver sommer. Rut, Willy Brandts andre kone, tar imot Ninja som om det er hennes eget barn. Mellom de to mødrene oppstår et vennskapelig forhold.

Carlota Thorkildsen, som ikke gifter seg igjen, har stor suksess i yrket sitt. I Oslo, dit hun flyttet tilbake etter krigens slutt i 1945, etablerer hun et litteraturagentur. Hun jobber med oversettelsesrettigheter og formidler manuskripter fra utenlandske forfattere til norske forlag. Disse inkluderer også bøkene til Willy Brandt.


Litteraturhenvisning:

Willy Brandt: Mein Weg nach Berlin. Aufgezeichnet von Leo Lania, München 1960.

Torsten Körner: Die Familie Willy Brandt, Frankfurt a. M. 2013.

Tilbake til toppen