Biografi

Biografien til Willy Brandt er enestående. Med utgangspunkt i Lübeck har han reist via Oslo og Stockholm til Berlin og Bonn, og etterlatt seg spor over hele verden. Bli kjent med de forskjellige fasene i hans liv, og lær mer om viktige hendelser og pregende milepæler.

Willy Brandt – stasjoner i hans politiske liv

Nazi-motstander, i eksil i Skandinavia, regjerende borgermester, utenriksminister, forbundskansler, mottager av Nobels fredspris, formann i SPD og president i Den sosialistiske internasjonale. De viktigste opplysningene om Willy Brandts utviklingsvei finner du her.

Mer informasjon »

Arbeidergutt i Lübeck 1913-1932

Født under navnet Herbert Frahm, vokser Willy Brandt opp i urolige tider. I Lübecks arbeiderbevegelse viser han tidlig sitt politiske og journalistiske talent. Allerede som 16-åring blir han medlem i SPD. I 1932 tar han artium. Mer »

Motstandskjemper i norsk eksil 1933-1939

Mot Hitlers maktovertagelse yter Willy Brandt øyeblikkelig motstand. Han går i eksil til Norge, og fortsetter derfra sin kamp mot nazi-diktaturet. Landet blir til hans andre hjemland. De tyske myndighetene fratar Brandt det tyske statsborgerskapet i 1938. Mer »

SPD-politiker i den delte byen Berlin 1947-1956

I 1947 kommer Willy Brandt som nordmann til Berlin. Ett år senere er han igjen tysk statsborger. Preget av den kalde krigen stiger Brandt i de politiske gradene i SPD. Lidenskapelig vender han seg mot delingen av Berlin og Tyskland. Mer »

Regjerende borgermester og kanslerkandidat 1957-1966

Willy Brandt leder Vest-Berlin med suksess gjennom tunge kriseår. Men byggingen av muren sementerer delingen, og den regjerende borgermesteren prøver å myke opp følgene av den. I 1964 blir Brandt SPD-formann. Som kanslerkandidat taper han derimot to ganger. Mer »

Utenriksminister og forbundskansler i Bonn 1967-1974

Etter tre år som utenriksminister i Den store koalisjonen blir Willy Brandt forbundskansler. Indre reformer og Den “nye østpolitikken” er varemerkene til “Brandt-æraen”, som ender brått i 1974 med hans avskjed på grunn av en spionasjeaffære. Mer »

Internasjonal statsmann uten statsembete 1975-1982

Som president i Den sosialistiske internasjonale og som formann i Nord-sør-kommisjonen, går Willy Brandt inn for fred, utvikling og menneskerettigheter i hele verden. I Bonn støtter SPD-formannen den sosial-liberale koalisjonen til den sprekker i 1982. Mer »

Overbevist europeer og tysk patriot 1983-1992

Willy Brandt kjemper på det sterkeste mot atomvåpenkappløpet. Med fallet av Berlinmuren og det kommunistiske diktaturets fall i 1989, går hans drøm i oppfyllelse. Begeistret fremmer Brandt sammenvoksingen av Europa og Tysklands enhet. Mer »

Tilbake til toppen